Omgekeerde bewijslast
Op mijn 21e stopte ik met vlees eten, wat in die tijd, meer dan 40 jaar geleden, best wel een wereldschokkende actie was. Echter, voor mij was het afscheid nemen van mijn leven als karnivoor geen drastisch, maar meer een onontkoombaar besluit. Mijn voor andere rigoreuze beslissing werd namelijk in gang gezet, door een documentaire, die ik had gezien, over de bio industrie, waar bij het voor mij bij het zien van al dat dierenleed, geen twijfel meer leed, dat ik niet langer wilde meewerken aan deze vreselijke industrie. Dat ik daarmee in de jaren 80, een uitzondering was, bleek al snel. Ik moest namelijk overal en aan iedereen uitleggen waarom ik in vredesnaam deze keuze had gemaakt. Vragen als, "wat eet je dan nog wel?" en krijg je nu nog wel de juiste voedingstoffen binnen?, waren meer regel dan uitzondering. Elke keer vertelde ik braaf dat ik dieren een vrij leven gunde in plaats van een leven in kooien met weinig bewegingsvrijheid, waar ze werden vetgemest om te worden opgegeten door ons, de mensen. En dat, dat dus voor mij de kern was van mijn keuze, de onnatuurlijke situatie waarin deze dieren leefden en hoe falikant ik daar op tegen was. Er waren mensen die begrip hadden voor mijn keuze en er dan ook niet verder op door gingen
Bij degenen waar ik dat onbegrip wel voelde, had ik met liefde een wedervraag gesteld, zoals bijvoorbeeld: denk jij eigenlijk wel na over wat er aan dat stukje vlees wat op jouw bord ligt, vooraf is gegaan? Maar zoiets vraag je natuurlijk niet. Net zoals je niet vraagt, waarom boeren gif spuiten op hun land, dat niet alleen slecht is voor de biodiversiteit maar ook ongezond voor mensen. Waarom stellen we deze vragen eigenlijk niet? Ik vraag me namelijk oprecht af, waarom, ik altijd degene moest zijn, die de argumenten op tafel diende te leggen? Waarom werd er door de mensen, die zulke dingen vroegen, eigenlijk van mij, in mijn ogen om omgekeerde bewijslast gevraagd?
Gelukkig voor alle vegetariërs, begon het tij, bij het begin van de eeuwwisseling wat te keren, en werd "minder vlees eten" steeds meer de mores. Niet alleen vanwege de bio industrie, maar ook, zoals we allemaal weten vanwege het klimaat. Restaurants kwamen met vegetarische varianten op hun menukaart en om mij heen aten steeds meer mensen, geen, of veel minder vlees. En wat ik nooit had verwacht, de vragen stopten. Niet alleen omdat de meeste mensen op de hoogte waren van mijn vleesloze bestaan, maar ook omdat het "geen vlees eten" meer werd geaccepteerd. Van tevoren aankondigen dat ik geen vlees at, was ook ineens niet meer nodig. Wat voor mij een zegen was, want er is namelijk niks ergers, dan als je geen vlees eet, steeds gewezen te worden op dat je afwijkt van de rest van de aanwezigen. Dat er dan zo'n kok uit de keuken de zaal in loopt en vraagt: "wie was die vegetariër ook al weer?" Echt! Ik vreet nog liever alleen maar salades met stokbrood bij een bbq, dan dat je in zo'n situatie terecht komt. Of dat er in een restaurant, waar vaak alleen maar karnivoren komen, speciaal voor jou, vleesloze hapjes gemaakt zijn. Die hoe goed ook bedoeld, vaak nogal fantasieloos en een beetje zielig ogen.
Ik stel daarom ook voor, dat vanaf nu, bij alle feestjes het hoofdmenu uit vegetarische gerechten bestaat en dat je, als je vlees eet, dit bij de organisator moet melden. Voor diegene zullen er dan speciale hapjes met vlees gemaakt worden die de kok vervolgens aan de tafel komt brengen waarbij hij keihard door de ruimte schreeuwt: "wie was die vleeseter ook al weer?"
Reacties
Een reactie posten