Moestuinvorderingen deel 3

Er gaat toch niets boven eten uit je eigen tuin. En niet alleen omdat het zo lekker is maar ook omdat het zo leuk is om samen met eten bezig te zijn. Wanneer er in mijn vaders moestuin geoogst moest worden werd de hele familie ingeschakeld. Buiten werd er hard gewerkt maar in mijn oma's keuken was er ook veel bedrijvigheid. Ik herinner mij de grote pannen en glazen potten.De weeïge lucht van rababarber, sperziebonen en alle andere dingen die je kunt wecken. Momenten van geluk. Voor de jonge lezers onder ons, zal ik het even uitleggen. Wecken is een conserveringstechniek uit de vorige eeuw waarbij eten luchtdicht werd afgesloten in glazen potten. In onze familie werd de klus van het oogsten en wecken met meerdere mensen geklaard. Het resultaat was dat de grote kelder van opa en oma helemaal vol stond met weck potten. Zo kon de hele familie voorzien worden van eten. Vanwege de intrede van de diepvries wecken we niet meer. Maar we koken nog wel in! Grote pannen met jam , sap of soep op het fornuis. Zo heb ik nog steeds mijn momenten van geluk! We zijn nu bezig met de rabarber , courgettes, rode bessen en frambozen. Er komt nog meer. Wordt vervolgd!
Reacties
Een reactie posten